Unieke tekenmethode

Je gaat bij Het Tekenlokaal een nieuwe manier van tekenen ontdekken. Anders dan dat je gewend bent te doen. Een trefzekere manier die je bij mij gaat aanleren. Die manier leer je met vallen en opstaan. Het is niet een gemakkelijke manier, het vergt doorzettingsvermogen. Maar het wordt steeds makkelijker als het eenmaal in je systeem zit. Je zult nu begrijpen waarom je tekening tot nu niet wilde lukte. En als je op deze manier tekent zul je versteld staan hoe mooi je tekening begint te worden. Zelfs al na een paar lessen!

WAAROM IK DENK DAT JIJ WÉL KUNT TEKENEN! 

Je tekeningen lukken misschien tot nu toe niet helemaal, omdat je niet weet waar je moet beginnen. Of je weet niet hoe het moet. Je bent al weer aan het gummen, ook al staat er nog niet zoveel op papier. Waarom krijg je het niet voor elkaar?

Tekenen (of natekenen) komt eigenlijk alleen maar neer op goed kijken naar het voorbeeld en dat wat je ziet op papier proberen te krijgen. En dát, goed kijken, is meteen het allermoeilijkste van het hele tekenen. Dat lukt je alleen met veel oefenen. Oefenen in kijken en oefenen om datgene wat je ziet over te brengen op papier. Als je veel oefent, leer je eigenlijk om je oog-hand coördinatie te verbeteren, zodat het natekenen steeds makkelijker gaat. 

Waarom is goed kijken dan zo moeilijk? Je gaat leren waar je gaat kijken, waar je op moet letten. En dit ga je je eigen maken. Hoe meer je oefent, hoe meer je leert. En stel niet te hoge eisen: het hoeft niet meteen een kunstwerk te worden! In mijn lessen zul je me vaak horen over "goed kijken". En ik zie dat dat zijn vruchten afwerpt. Dat kun je soms al zien na 4 lessen (van ongeveer anderhalf uur per les). Dus, teken wat je ziet, en niet wat je weet! Wat je niet ziet, hoef je ook niet te tekenen. Dat duurt eventjes voordat dat in je systeem zit en je het bijna automatisch doet. Onder andere dát leer je tijdens de lessen.

Vaak zie je in creatieve cursussen dat men veel technieken aanleert. Met veel verschillende materialen als potlood, pen, conté, krijt, houtskool, verf en gouache. In deze tekencursus beperken we ons tot houtskool. Daar kunnen we de hele cursus mee werken en volop benutten. Daarnaast ligt het accent hierbij op kijken, zodat we met deze combinatie een mooie volwaardige tekening kunnen maken.

Schetsen is een ander fenomeen waar we veel aandacht aan besteden. Je begint vaak met schetsen, en juist niet met tekenen. Schetsen is onderzoekend tekenen. Je bepaalt onderzoekend de vorm en de verhoudingen van het onderwerp dat je tekent. Je gaat je er in bekwamen. Probeer maar eens een gewone appel na te tekenen. Als je denkt dat je klaar bent, zul je verschillen zien in vorm en textuur. Maar, het is heel erg leuk om goed te kijken! Want je zult veel nieuws ontdekken en de dingen in je omgeving anders bekijken. En zullen er nieuwe dingen opvallen (Oh hee, ziet dat er zó uit?)!


 

 

© 2020 - 2021 Het Tekenlokaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel